Dosering en voedering Voeder uw vissen 3 x per dag met ons STENDKER-discusvoeder. 1 x 's morgens (1 uur nadat het licht werd ingeschakeld) 1 x 's middags (bij voorkeur altijd op hetzelfde ogenblik) 1 x 's avonds (2 uur voordat het licht wordt uitgeschakeld).
De discusvissen worden aan deze regelmatige voederuren gewoon en zullen u al opwachten. Zo kan al zeer snel uit de hand gevoederd worden (natuurlijk met crème- en zeepvrije handen, goed onder stromend water afborstelen).Voederdosering van ons STENDKER-discusvoeder GoodHeart: Ons voeder is zeer goed geschikt als volwaardige maaltijd, niet te veel voederen en steeds op voorhand ontdooien. (Tip: een avond op voorhand in de koelkast in een vershoudschaal met deksel ontdooien) Voor 10 discusvissen met een grootte van : - 6,5 tot 12 cm, per maaltijd ongeveer ½-1 blister (2,5-5 gram), dus 7,5-15 gram per dag. - 12 tot 18 cm, per maaltijd ongeveer 1-1 1/2 blister (5-7,5 gram), dus 15-22,5 gram per dag. Geef de dieren de hoeveelheid voeder die ze in vijf minuten gegeten hebben. Niet meer voederen, omdat niet gegeten voederresten de waterkwaliteit en -waarden aanzienlijk verslechteren. Discusvissen hebben geen sterk verzadigingsgevoel en teveel aan voeder kan tot overmatige voedering van de dieren leiden.
Ons ingevroren voeder moet altijd voor het voederen ontdooit worden, niet vergeten! De discusvissen houden niet van hard voeder en verliezen de eetlust wanneer ze in bijten in iets wat ingevroren is. Verder kan het ingevroren voeder (in sommige gevallen) ook ertoe leiden dat de discusvissen een zwemblaasontsteking of darmontstekingen krijgen. Afhankelijk van de grootte van de aquarium en het aantal vissen hebben 2-3 voederplaatsen hun waarde bewezen, zodat ook de in de groep zwakkere dieren goede kansen hebben om aan voeder te komen. Het ontdooide voeder kan goed met een mes of een lepel verdeeld en gevoederd worden. Onze discusvissen en ook andere vissen vreten ons voeder zeer snel en met veel smaak. Indien u wegens tijdgebrek niet in staat bent uw vissen 3 keer per dag te voederen volstaat het in de regel ook alleen 's morgens en 's avonds te voederen. De dagelijkse voederhoeveelheid moet echter gelijk blijven. Bij kleinere discusvissen (kleiner dan 8 centimeter) is het echter raadzaam bij drie maaltijden per dag te blijven om een gelijkmatige groei te garanderen. U kunt ook altijd bijkomende lichte snacks toedienen, zoals muggenlarven (maar niet de rode muggenlarven, omdat deze dikwijls in verontreinigd water leven en daardoor ziekten in uw aquarium zouden kunnen brengen). Aanwijzingen om ingevroren STENKDER-discusvoeder te ontdooien: Neem ongeveer zoveel ingevroren voeder uit uw diepvriesvak als u voor 2 dagen (á 3 maaltijden per dag) nodig heeft.
TIP: Met een rozenschaar kan de benodigde hoeveelheid voeder zeer eenvoudig van de ingevroren 500 g voederreep gesneden worden, om zo de juiste porties te krijgen.
Ons ontdooid ingevroren voeder blijft ongeveer 2-3 dagen goed in de koelkast, daarom hoeft u niet elke dag voeder te ontdooien. Vul het ingevroren voeder in een vershoudbox en sluit deze met het bijhorende deksel af. Deze voederdoos plaatst u daarna in de koelkast om voorzichtig te ontdooien. Na ongeveer 6 uur kunt u het ontdooide voeder al gebruiken. Indien het voeder na enkele dagen begint te gisten of onaangenaam te ruiken moet u het voederreservoir grondig met heet water uitwassen en een nieuwe hoeveelheid ingevroren voeder voor de komende twee dagen nemen. Ontdooi het voeder niet met een zeef onder stromend water, omdat u anders de belangrijke vitamines zou wegspoelen.
Onze discusvissen kennen en houden van ons discusvoeder, daarom storten ze zich letterlijk op het voeder, wat deels aan piranha’s doet denken. Verschrik niet wanneer u uiteindelijk nog maar een „stofwolk” ziet. Ons voeder wordt zeer snel gevreten. Waarom ons STENDKER-discusvoeder zo goed is: Wij kweken als meer dan 45 jaar discusvissen (in Duitsland) en hebben in deze periode een speciaal op de behoeften van discusvissen afgestemde voedermix ontwikkeld. Wij voederen ons STENDKER-discusvoeder uitsluitend aan onze eigen discusvissen in ons kweekbedrijf. Het voeder bevat alles wat discusvissen voor een gezonde voeding nodig hebben, en is uitstekend geschikt als volwaardige voeding. STENDKER-discusvoeder bevat een mix uit runderhart, groenten en nog veel meer, wat aanzienlijk bijdraagt tot het gezond houden van onze dieren.
Wanneer u onze dieren ziet, herkent u onmiddellijk hoe goed het de discusvissen met ons STENDKER-discusvoeder gaat. Vorm uw eigen mening en neem de proef op de som. Vanzelfsprekend is de kwaliteit van het voeder afhankelijk van de zorgvuldige productie, de juiste mengverhouding, de hoge kwaliteit van de ingrediënten, de samenstelling en de voorzichtige bereiding. Bij ons voeder kunt u zeker zijn dat wij met al deze facturen rekening gehouden hebben, opdat de discusvissen zich goed en gezond voelen. Om ook u een kwalitatief hoogwaardige, omvangrijke en zeer eenvoudige voedering mogelijk te maken, bieden we ons STENDKER-discusvoeder als volwaardige maaltijd via de zoovakhandel aan. Ons ingevroren STENDKER-discus-voeder is verkrijgbaar als worstjes van 30 gram, blisters van 100 gram en ook als platte repen van 200 of 500 gram. Deze goede en evenwichtige voedermix draagt in aanzienlijke mate bij tot de gezondheid, kleurenpracht, reproductie en de groei van de discusvissen. Vraag informatie aan uw zoovakhandelaar.
Overigens: Ook andere vissen houden van ons voeder en ook waterplanten in uw aquarium hebben in de regel geen bijkomend mest meer nodig. Algemene informatie over het voeder voor discusvissen
Runderhart werd als voedermiddel voor discusvissen als „in de Amazonen lopen er ook geen runderen” volgens ons ten onrechte in de media veroordeeld. Runderen worden niet met hormonen behandeld, wat regelmatig door dierenartsen onderzocht wordt. Bij runderhart gaat het om een dierlijk eiwit, dat de discusvis in de vrije natuur door kleine krabben, wormen en insectenlarven opneemt. Omdat in onze breedtegraden enkele van deze dierensoorten nauwelijks te vinden zijn, duur zijn en deels aanzienlijk belast voorkomen, wordt in onze regio bij voorkeur runderhart als eiwitleverancier voor voeder voor discusvissen gebruikt. Vanzelfsprekend volstaat runderhart volgens ons niet als enig voeder voor discusvissen.
Kalkoenhart moet volgens ons afgewezen worden omdat kalkoenen in de regel met hormonen, binnen twee weken, op slachtgewicht gebracht worden en deze hormonen zich in het hart van de kalkoen verrijken. Omdat deze hormonenresten in de kalkoenharten als voedermiddel voor discusvissen ertoe kunnen leiden dat de vissen vroeger kunstmatig geslachtsrijp worden (in 6 maanden, in plaats van 1 1/2 jaar), zullen we geen kalkoenharten aan onze discusvissen geven.
Rode muggenlarven en tubifex raden we eveneens als voedermiddel af, omdat de twee voedersoorten uit een sterk verontreinigd water komen (zog) en dikwijls bacteriële infecties mee in de aquarium brengen.
Cycloopkrabben raden we eveneens af omdat deze dikwijls lintwormlarven hebben die zich na het vreten in de discusvis tot lintwormen ontwikkelen en die tot massieve groeistoornissen kunnen leiden.
Droog voeder, van eender welk soort, is volgens ons evenmin voldoende geschikt voor discusvissen omdat de dieren dit voeder niet graag genoeg hebben en daarom te weinig ervan opnemen. Om op lange termijn een normale groei en een stabiele gezondheid te garanderen volstaat volgens ons de verzorging met droog voeder niet. Andere soorten voeder, zoals watervlooien, artermia, kleine krabben, witte en zwarte muggenlarven zijn volgens ons een goed bijvoeder, dienen echter alleen als “bonbon” beschouwd te worden, omdat de voedingswaarde van dit voeder zeer gering is. Supplement: Voeder weigeren na transport en inzetten Na het voor de dieren toch wel zeer stresserende transport en het omzetten van de discusvissen in uw aquarium kan, vooral bij de grotere vissen, de voederopname tot vier weken vertraging oplopen. De kleinere discusvissen (tot 14 cm) zijn op dit gebied minder gevoelig, voelen zich sneller op hun gemak in hun nieuwe omgeving en vreten in de regel al de volgende dag tamelijk goed. Omdat onze discusvissen echter in het algemeen goed gevoed zijn, vormt deze weigering van voeder bij praktisch volgroeide discusvissen op dat ogenblik geen ernstig probleem. We raden in zo’n geval aan om de watertemperatuur van uw aquarium langzaam te verhogen tot 33°C, en dit gedurende ongeveer twee weken (denk aan de planten, op voorhand omzetten!). Dit bevordert de stofwisseling en daarmee ook de eetlust van de discusvissen. Wanneer onze discusvissen het voeder dat ze gewoon zijn (STENDKER-discusvoeder) blijven krijgen, is de instap gemakkelijker. |